Energiebalans

Vaak vraag ik mijzelf -te laat- af of ik ergens zin in heb. Of ik nu naar die verjaardag moet gaan of dat ik toch eigenlijk liever thuis een boek lees. Tijdens mijn burn-out ontdekte ik dat mijn energie zo uit balans was. Daarom schreef ik regelmatig op van wie of wat ik energie kreeg en wat mij, andersom, energie kost.

Wat kostje energie en wat geeft je energie? Het opschrijven van je energievreters en energiegevers is niet alleen ‘de balans opmaken’ maar geeft ook inzicht in je activiteiten. Doe je wel genoeg dingen waar je blij van wordt? Je kunt een lijstje van energiegevers en energienemers op onderwerp maken maar ook gewoon die dingen opschrijven die als eerste in je opkomen.

Maak de balans op!
Teken een balans en schrijf daar groot boven Energie en schrijf links je energievreters en rechts je energiegevers. Geef betekenis aan deze twee energiestromingen door korte woorden te noteren als antwoord op onderstaande vragen.

Energievreters
Ben je soms lusteloos en moe? Heb je af en toe het gevoel dat al snel iets je teveel is?
Dan is het belangrijk naar je energiebalans te kijken. Maar ook als je deze symptomen niet hebt, is het helpend om dit voor jezelf op een rij te zetten. Geef hier in een paar woorden antwoord op de vragen; Waardoor verlies je energie? Wat zuigt je leeg? Wat vind je vervelend? Waardoor word je onzeker?

Energiegevers

Belangrijk bij het invullen van je energiegevers is dat je dingen noemt die zowel in de adrenaline sfeer (‘oppeppers’) als in de rustgevende/ontspannen sfeer liggen (stabilisatoren). Deze energiegevers noemen we ook wel hulpbronnen. Geef hier in een paar woorden antwoord op de vragen; Wat doe je als het even niet gaat zoals je wilt? Wat voedt je? Wat geeft je rust? Waar haal je plezier uit?

 
Energie.PNG